Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele

1. Kadına Yönelik Şiddet Nedir?

Kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan ve kadınları etkileyen cinsiyete dayalı ayrımcılık ile fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmeleriyle veya acı çekmeleriyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel her türlü tutum ve davranış, KADINA YÖNELİK ŞİDDETTİR.

2.Aile İçi Şiddet Nedir?

Aynı evi paylaşmasanız da, şiddet uygulayan kişinin, size veya çocuklarınıza ya da akrabalarınıza yönelik; Aynı evde yaşamasanız da, aile mensubu sayılan kişiler tarafından size veya çocuklarınıza yönelik; Evli olmanıza rağmen kendi isteğinizle veya mahkeme kararı ile ayrı evlerde yaşadığınız eşinizin ya da boşandığınız eşinizin, size veya çocuklarınıza yönelik; Tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfî engellenmesini de içeren, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmenize veya acı çekmenize sebep olan ya da olabilecek olan her türlü tutum ve davranış AİLE İÇİ ŞİDDETTİR.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE AİLE İÇİ ŞİDDET, yalnızca ev içerisinde gerçekleşmez; sokak, iş yeri gibi toplumsal veya kamusal alanda da meydana gelebilir.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele El Kitabı İçin Tıklayınız.

15-04-2024

ACİL TELEFON HATLARI

ALO 183 Sosyal Destek Hattı (7/24 Ücretsiz Hizmet)

112 ACİL Çağrı Merkezi

GELİNCİK HATTI 444 43 06

Şiddet İhbar Mobil Uygulaması

Kadın Destek Sistemi (KADES)

ŞİDDETİN ETKİSİ, ŞİDDET GÖRENLE SINIRLI DEĞİLDİR!

Şiddet Gören;

Utanma, yalnızlık, yetersizlik hissi, başarısızlık hissi, suçluluk, düşük özgüven, harekette bulunmada yetersizlik, değersizlik hissi, konsantrasyon güçlüğü, kendinden memnuniyetsizlik, fiziksel rahatsızlıklar (sakat kalma, yaralanma, kronik ağrılar), yeme bozuklukları vb. sonuçlara maruz kalıyor.

Çocuklar;

• Kendine güvensizlik

• Aşırı pasiflik ya da hiperaktivite

• İletişim sorunları

• Uyum sorunları

• Okul başarısında düşüş

• Anti-sosyal özellikler

• Kişilik bozuklukları

• Suça yönelme gibi etkilerle karşı karşıya kalıyor.

Anne/Çocuk İlişkisine Etkisi

• Şiddet sebebiyle sağlığı bozulan ve zarar gören kadın, çocuklarının bakımını sağlamakta güçlük çeker.

• Şiddete maruz kalan kadın, şiddetin olumsuz etkilerini çocuklarına yansıtır.

• Şiddete maruz kalan anne, çocuklarının bakım ihtiyaçlarını sağlamaktan çok, kendisinin ve çocuklarının güvenliğini sağlamak için çaba gösterir .

Baba/Çocuk İlişkisine Etkisi

• Şiddete tanık olan çocuk şiddet gösteren babaya karşı kin ve öfke hisseder.

• Şiddet sürecine tanık olan çocuklar için baba güvenilmez ve korkulan bir figür haline gelir.

• Eşlerine karşı saldırgan tutum içindeki erkekler bu yaklaşımı çocuklarına karşı da gösterme eğiliminde olur.

• Şiddete tanık olan çocuk, şiddeti sorun çözme yöntemi olarak öğrenir ve sosyal yaşamında karşılaştığı sorunları şiddetle çözmeye çalışır.

Yayın: 15.04.2024 - Güncelleme: 15.04.2024 13:07 - Görüntülenme: 172